MANDALA NEDİR

Mandala denilince benim aklıma kare, daire, üçgen gibi içleri boş olarak çizilmiş geometrik şekiller geliyor. Mandala, daire veya merkez anlamına gelir. Belirgin bir şekilde duran merkez noktası etrafına şekiller ve desenler yerleştirilmiştir. Mandala çalışması dıştan içe veya içten dışa boyanır. Önemli olan sırayı bozmamaktır.

Aslı Hindistan’a kadar dayanmaktadır. Hindistan kökenli dinlerde metafizik veya sembolik bakımdan meta veya mikro kozmosu gösteren şekillere mandala adı verilmiş. Mandala ruhsal olarak insan zihninin rahatlatan bir uğraş olarak biliniyor. Genellikle daire veya kare şeklinde olan ve her şeyin mistik merkezini sembolize eden mandalalar, meditasyon nesnesi olarak kullanılabilmektedir

Mandala boyama yoluyla insanı sakinliğe ulaştırır, rahatlatan bir etki yapar.

Mandala çocukların eğitiminde de farklı şekillere bürünerek; bir eğitim tekniği olarak kullanılmaktadır. Mandala 12 asıl renge sahiptir. Bu renklerin açık ve koyu tonları kullanarak artırılmaktadır. Mandala’ da hem nesne hem de renk uyumu vardır. Bu da hem zihne hem de ruha hitap ettiğinin en güzel örneklerinden biridir. Hinduizm’de Siva ve Sakti’nin kozmik dansını, Budizm’de Buda Diyarını veya Buda’nın vizyonunu simgeleyen mandalalar bulunmaktadır.

 

Mandala’nın yararları nelerdir?

 

1- Mandala’ lar ruh için bir ilaçtır.

2- Kendinizi ve etrafınızı saran gerçeği fark etmektir.

3- Günlük yaşantınızla ve streslerinizle daha kolay baş etmektir.

4- Dikkatini toplama süresini uzatmaktır.

5- Kendi yaratıcılığını keşfetmektir.

6- Sakin ve serinkanlı olmayı öğrenmektir.

7- Mandala ile öğretmenler, öğrencilerin iç dünyalarını daha iyi tanımaktadır.

8- Mandalalar vücut, ruh ve zekanın kaynaşmasıdır.

 

 

 

 

Mandala’ nın çocuklara etkisi nedir?

 

Günümüzde çocuklardan birçok şey yapmasını isteyerek onları çeşitli stres faktörüyle karşı karşıya getiriyoruz. İşte bu noktada çocuklara “Ben senin için şu an buradayım ve seninle güzel bir şeyler yapmak istiyorum” demekten daha güzel bir şey düşünülemez.

 

Comments