KANSER (CA) HAKKINDA GENEL BİLGİ
Bedenimizde organlarımız hücrelerden oluşur ve vücudumuzun en küçük yapıtaşlarıdır. Bu hücreler çok küçük olup; ancak mikroskopla görülebilirler.
Sağlıklı vücut hücrelerimiz (kas ve sinir hücreleri hariç) bir bölünme yeteneğine sahiptir. Bu bölünebilme yetisini ölen hücrelerin yenilenmesi ile yaralı dokuların onarılması için kullanırlar. Ancak bu yetenekler sınırlıdır. Hücreler sonsuz bölünemezler. Hücrelerin varlıkları boyunca belli bir bölünebilme sayısı vardır. Bir başka deyişle sağlıklı bir hücre gerektiği yerde ve gerektiği kadar bölünmesi gerektiğini bilir.
Kanserli hücrelerde bu durum farklıdır. bu hücreler belirli bir sayıda bölünme bilinci kaybeder, kontrolsüz bir biçimde bölünmeye başlar, çoğalır. Kanser hücreleri birikerek tümör (kitleleri) oluştur ve dokuları sıkıştırabilir. Bu sıkıştırma, dokuların içlerine kadar sızabilir ya da tahrip edebilir. Yine kanser hücreleri oluştukları tümörden ayrılırsa, kan yada lenf dolaşımı aracılığı ile vücudun diğer bölgelerine geçebilir ve ulaşabildikleri yerlerde tümör kolonileri oluşturup; büyümeyi sürdürürler. Kanserli hücrenin bu biçimde vücudun diğer bölgelerine sirayet etmesi olayına metastaz adı verilir.
Kanserli hücreler oluşmaya başladıkları organ ile mikroskop altındaki görünüşlerine göre sınıflandırılıp, farklı tipteki kanserler, farklı hızlarda büyüdüklerinden ötürü farklı yayılma biçimleri gösterirler. Bu nedenlerden ötürü farklı tedavilere cevap verirler. Dolayısıyla tedavi sırasında kanser türüne göre farklı tedaviler uygulanır.
Dikkat edilmesi gereken belirtilerden başlıcaları :
Kanserin belirtileri, yerleştiği doku ve organlara göre değişir. Bazı durumlarda ise hiç belirti ve bulgu vermeden kontrol muayenelerinde kanser tanısı konulabilir.
Aşağıdaki belirtilere lütfen dikkat edin :
- Rahim ve makattan gelen normal olmayan bir kanama veya akıntı
- Memede veya vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkan şişlik ve sertlikler
- Meme ucunda akıntı
- Memede çekilme, büzüşme, kızarıklık, memeler arası asimetri
- Meme damarlarında belirginleşme
- İyileşmeyen yaralar
- Uzun süreli ses kısıklığı ve öksürük
- Yutkunma zorluğu ile hazımsızlık
- Ben ve siğillerde göze çarpan, ele gelen büyüme, kanama, renk değişikliği, yara…
- Büyük ve küçük abdest yapmaktaki değişiklikler
Bu değişiklikler görüldüğünde bir hekime başvurmayı ihmal etmeyiniz….
Yakın tarihte kontrol yapılmış veya mamografi çektirmiş olsanız dahi doktorunuz ile irtibat kurunuz.
EN SIK GÖRÜLEN KANSER TİPLERİ
- Meme kanseri
- Akciğer kanseri
- Prostat kanseri
- Mide kanseri
- Kalın barsak kanseri
- Rahim ağzı kanseri
ERKEN TANI VE TEDAVİ ÇOK ÖNEMLİ
Kanserin travma olduğu gerçeği yadsınamaz. Hasta için de yakınları için de başlı başına bir süreçtir. Toplumu bilinçlendirmek ve farkındalık yaratmak için yapılan STK ve gönüllü faaliyetleri her geçen gün yaygınlaşmaktadır. Tıp ise kişiye göre tedavi yöntemini konuşmaktadır ki bu çok önemli bir süreçtir.
Öncelikle kanserden korkmamayı öğrenmeliyiz. Böylesi bir korku, hekime başvurmayı önler ve tedaviyi geciktirir. Bu yüzden ‘ Erken teşhis, hayat kurtarır’ sloganı ile farkındalık çalışmaları yapılmaktadır.
Vücudunuzu tanımak ve belirtileri fark etmek önemlidir. Belirtileri yorumlamak yalnızca doktorların görevidir. Kanserin belirtilerini bilmek; bu belirtilerin herhangi birini hissettiğimizde, derhal doktora başvurmak için önemlidir . Hiç rahatsızlık duymasak da yılda bir kez mutlaka genel kontrolden geçmeliyiz.
Kanser, tedavi edilebilir bir hastalıktır. İyileşme oranı kanserin erken teşhisi ile doğru orantılıdır.